Det største tapet man lider som arbeidsledig kan ikke måles i kroner og øre – det er den daglige tæringen selvfølelsen som kommer av å stå utenfor arbeidslivet.  Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan korte ned på denne perioden og komme deg raskt ut i jobb!

Å være arbeidsløs er kjedelig enten man er hjemme og ser på dårlig TV mens man venter på at resten av verden skal bli ferdig på jobb, eller man har en «midlertidig jobb» i påvente av noe bedre. 

Plutselig kan man gå fra et liv som fulltidsstudent med deltidsjobb –  til heltidsansatt på deltidsjobben, uten at man har rukket å tenke seg om.

Studietiden forbereder deg ikke på overgangen til arbeidslivet, og det forventes at man skal gli sømløst videre fra studiene til arbeidslivet. Sånn er det ikke for alle, og mange kan oppleve å gå fra livet som fulltidsstudent med flagget høyt hevet til fulltids arbeidsledig med selvfølelsen godt langs bakken. 

Det sistnevnte fikk jeg selv prøve. Etter bachelorgraden var unnagjort og sommersola var på tur ned, kom høsten raskere enn jeg hadde trodd. Jeg søkte på mange jobber, men fikk bare avslag. Hver morgen var en øvelse i å åpne e-posten i spenning, for så å lese “Vi takker for din interesse..” og kjenne hjertet krympe litt for hvert avslag.

“Vi takker for din interesse..”

Tidligere søknader som oste av selvtillit og «Ser frem til å høre fra dere!” ble til ´“Håper å høre fra dere!” til man til slutt tenker “Hører vel ikke noe fra dere heller.»

Avslag som ellers ville ha prellet av blir nedslående i en hverdag hvor man går hjemme med sine egne tanker som eneste selskap.

Mestringsfølelsen og selvtilliten jeg hadde mot slutten av studietiden ble mindre for hver dag som gikk da de rundt meg gjenopptok sine studier og jobber. Det økonomiske krevde også sitt med utgifter til husleie, regninger og middager fra Rema som Hellstrøm ville ha pælma i søpla med noen ukvemsord.

«Lediggang er roten til all ondt» sa Theodor Kittelsen.

«Lediggang er roten til all ondt» sa Theodor Kittelsen.

Det er vanskelig å være uenig.

For at denne tiden skal bli så kort som mulig for deg, har vi derfor samlet et par tips fra dem som lykkes som jobbsøkere. Vi kan ikke garantere deg jobb på første forsøk, men vi kan garantere at du øker dine sjanser til å få jobb om du følger disse tipsene. 

 

 

#1 Lat som jobbsøkingen er en jobb.


Stå opp 07.00 om morgenen. Dusj, spis frokost, kle på deg og kom deg ut av huset. Dette forbereder deg fysisk og psykisk på at du skal noe.

Det gjør du ikke ved å stå opp kl 12.00, legge deg i sofaen og se på Netflix.

 

#2 Dra til et bibliotek, skole eller cafe

Har du en skole du fremdeles har tilknytning til kan du dra dit. Ellers er bibliotek et godt sted å søke jobb fra. Har du hverken skole eller bibliotek tilgjengelig kan du dra til en café hvor du kan sitte i fred og jobbe.

Dette eksterne stedet gjør at du har en egen plass hvor du søker jobb. På samme måte som du drar til skolen for å studere eller på SATS for å trene.
Har du noen gang prøvd å trene hjemme?  Hvor vanskelig er ikke det? Hvor mye lettere er det ikke å ta pushups og situps på et helsestudio?

Hjemme er du i en hule av distraksjoner, så gjør deg selv den tjenesten det er å komme deg ut av huset og finne en plass hvor du kan sitte uforstyrret.

 
 

#3 Planlegg arbeidsdagen

Når du er på jobb, jobber du uansett fra 08.00 til 16.00.  Som arbeidsledig bestemmer du selv hvor mye tid du skal bruke på CV og søknadsskriving. Dette gir oss en gylden mulighet til å bruke mest mulig tid på jobbsøking, men oftest blir vi sittende å se på dårlig TV, scrolle på Facebook eller rydde og vaske klær til den store gullmedalje.

Bestem derfor hvor lenge du skal sitte, og følg den planen.

Vi anbefaler at du sitter til 16.00. Ta lunsj kl 11 eller 12 og sitt ut tiden. Du kan godt dra tidligere en av dagene, men da skal det være bestemt på forhånd. Skiløpere bryter sjeldent løp, selv om det er treningsløp. Dette gjør de fordi de vet at for hver gang de bryter blir det lettere å bryte neste gang.

Bli en som fullfører og sitt ut tiden.

#4 Steng ut sosiale medier

Sett mobilen i airplane-mode, steng av facebook og ta heller kortere “sosiale medier-pauser”. Om du ikke får til å begrense deg, lag en bruker på  https://freedom.to/ og steng av Facebook, Instagram og Snapchat med 2 timers intervaller.

Dette gjør at du får satt av tid til å faktisk jobbe med jobbsøkingen.

 

 
 

#5 Sett deg dagsmål

Start arbeidsdagen med å skrive en liste over hva du skal få til denne dagen.

Dette kan f.eks være:

– Finne 3 jobber jeg skal søke på (dette kan være fra finn.no, nettverk eller andre plasser. Se mer her)
– Lese meg opp på en av jobbene jeg søke på
– Skrive en god innledning på den ene søknaden
– Skrive om min utdanning og arbeidserfaring i hoveddelen

Hver dag setter du mål og hver dag markerer du for hvert punkt du har unnagjort.

 

I disse vintertider kan vi bruke langrenn som et eksempel. Har du først lært den riktige teknikken handler det mye om hvor mange timer du trener. Det samme gjelder jobbsøking. Timene du legger ned vises på det endelige resultatet.

Ønsker du hjelp til teknikken så kan du sjekke ut noen av våre leksjoner eller spørre oss på chatten.

Resten er opp til deg. 

For min egen del tikket det første jobbtilbudet inn etter 6 måneder. Da hadde jeg vært igjennom et NAV Jobbsøkerkurs, 7 bemanningsbyråer, uendelig med dystre tanker om egen fremtid og 40 avslag på søknader. Men det kom et jobbtilbud. Og det er det eneste som teller.  

Vær forberedt på nei, og fortsett likevel. Det lønner seg til slutt.

Lykke til med jobbsøkingen!