Som julekvelden på kjerringa kommer august brått på for mange avgangsstudenter. Det kommer ikke lyn fra klar himmel, og det står ikke en jobb klar og venter på deg etter sommeren bare fordi du er ferdig å studere. Les videre og finn ut hvordan du kan få en myk landing etter sommeren!
Er du allerede jobbsøker? Les våre 5 tips til hvordan du raskest mulig kommer deg i jobb!
I følge SSB skal det hvert år ca 45000 studenter over fra studentlivet til arbeidslivet. Det betyr at det er mange studenter som skal kjempe om de samme jobbene, og de som har begynt tidlig og er best forberedt har et fortrinn når det hele skal avgjøres.
Gjør du som de fleste og venter til sommeren har du to-tre måneder på deg til å søke før du skal ha jobben klar i august.
Det er ikke noe galt i det, men det er den samme perioden som også skal brukes til sommerferie med øl-drikking i parken, festivaler og utenlandsturer. Du kan gjette hvor jobbsøking kommer inn i rekken blant disse aktivitetene…
Som et vennlig dytt i riktig retning har vi derfor laget en liste over ting du kan gjøre for å øke dine sjanser for jobb når høsten kommer:
- Hold deg oppdatert på Finn.no og NAV og søk på de jobbene du ser er aktuelle nå.
- Skriv en liste over alle selskaper du vil jobbe for og send dem en åpen søknad.
- Fortell ditt nettverk at du trenger jobb fra august
- Vær aktiv mens du enda er student.
- Takk ja til gratis intervju-trening
#1 Hold deg oppdatert på Finn.no og NAV og søk på de jobbene du ser er aktuelle
Enten du blir ferdig nå til våren eller til neste vår så gjør deg kjent med Finn.no og Nav.no. Dette er de to beste søkemotorene gjennom de siste 10 årene når det kommer til utlyste stillinger i Norge.
Blir du ferdig i vår så begynn å søk på jobber allerede nå.
Er du ferdig til neste år så er det lurt å starte med å se hva arbeidsgivere ser etter og hva du kan tenke deg å jobbe med. Det gir deg et inntrykk av hva som kommer, og du kan forberede deg tidlig.
Begynner du å nærme deg kan du også søke på de jobbene du virkelig ønsker. Selv om du søker og mangler den formelle utdannelsen, har du hvis du ikke får jobben sendt ut et tydelig signal til arbeidsgiveren. Får du avslag kan du også ringe og spørre hva du kan jobbe med for å bli aktuell for neste runde.
Har du lyst til å jobbe i en startup så sjekk ut Startupmatcher.com eller besøk din lokale gründerkafe. Oppstartsbedrifter skaffer gjerne kandidater gjennom sine bekjentskaper, og lyser sjeldent ut stillinger på de vanligste søkemotorene. Her kan det være mange spennende muligheter med få søkere og lite krav til erfaring. Jobbhelten sitter på MESH i Oslo og her er det flere bedrifter som søker dyktige folk uten arbeidserfaring!
#2 Skriv en liste over alle selskaper du vil jobbe for og send dem en åpen søknad før sommeren
Skriv en liste over de 10 selskapene i Norge og verden du har mest lyst til å jobbe for.
Gå til deres nettsider og se om de har en jobb ledig du kunne tenke deg og søk på den.
Om de ikke har noe ledig akkurat nå eller jobben utlyst ikke passer, så send dem en åpen søknad der du forteller hvorfor du mener dere kunne passet sammen.
Et HVERT selskap ser etter dyktige kandidater, selv om de for øyeblikket ikke har utlyst noen stillinger.
Kanskje er det noen som skal slutte? Kanskje er det noen som skal ut i permisjon? Ved å sende en åpen søknad er du foran de andre søkerne og du har allerede fått vist at du er motivert og proaktiv.
#3 Fortell ditt nettverk at du trenger jobb fra august
Nettverking er ikke bare for businessfolk på vei opp karrierestigen. Her handler det om å fortelle dine venner og alle du kjenner at du søker jobb. Det er nettverket ditt som sitter på mange av de jobbene som du ikke ser på finn.no og NAV.
Kanskje faren til en venn av deg vet om en stilling som skal lyses ut? Eller broren til en kompis av deg jobber en plass hvor de ser etter nye ansatte med utdanningen din?
Ved å fortelle de rundt deg at du søker jobb har du et antall personer som nå fungerer som dine øyne og ører ute i jobbmarkedet, og kan gi deg gode skussmål om det skulle dukke opp noen muligheter.
#4 Vær aktiv mens du enda er student
Ta kontakt med karrieresenteret på skolen din eller ditt lokale karrieresenter og bruk de for det de er verdt. Dette er ansatte betalt for å skaffe deg jobb og de vil mer enn gjerne hjelpe deg! De kjenner ofte godt til mulighetene i det lokale arbeidsmarkedet.
Studiesteder, NAV og lokale bedrifter har også karrieredager som er åpne for deg som er student. Få med deg en venn og snakk med de som har stand for de bedriftene som du kunne tenke deg å jobbe for. I verste fall får du gratis trening i å presentere deg selv og en knakende god innledning på jobbsøknaden din.
«Viser til veldig hyggelig samtale med …. på karrieredagen til …»
#5 Takk ja til gratis intervjutrening
Registrer deg hos bemanningsbyråene og avtal et møte med hver av dem. Fortell at du snart er ferdig med å studere og si hva du er ute etter av jobb. Da vet de om deg hvis det dukker opp noe aktuelt, og du unngår å bli ringt opp på stillinger og vikariat du ikke er interessert i.
Med høyere utdanning står du sterkt blant mange av kandidatene som er i deres databaser og med å møte opp personlig har de noen i tankene når de snakker med arbeidsgivere.
I tillegg får du presentert deg selv og får god trening til førstegangsintervjuet. Bemanningsbyråene spør gjerne om mange av de samme spørsmålene en arbeidsgiver gjør på intervju, og du kan spørre om tilbakemelding etterpå på hvordan førsteinntrykk du ga. Øvelse gjør mester, og jobbintervju er intet unntak.
Advarsel: Not all recruiters are created equal. Fra det ene bemanningsbyrået fikk jeg et servitørkurs og tilbud om å servere julebord. Fra det andre bemanningsbyrået fikk jeg fantastisk oppfølging fra jeg var i møte med dem og til jeg hadde fast jobb. Rådgiveren ringte meg kun med relevante stillinger og ble en støtte som alltid ga motivasjon i jobbsøkerprosessen. Selv om jobben jeg fikk til slutt ikke var gjennom dem ble jeg gratulert og ønsket lykke til. Kudos til Academic Work.
Mens du studerer er du fortsatt på vei et sted. Og det er den samme veien du har vært på siden du forlot hjemmet engang i tiden på vei til første skoledag.
Dagene dine har vært bestemt på forhånd, og overgangen mellom en utdanningsinstitusjon til den neste har for de fleste gått greit. Du er i et miljø med likesinnede, og forelesere, lærere og Lånekassen er der til å hjelpe deg til du er ferdig som student.
Mange opplever derfor et ublidt møte med livet etter studiene hvor lånekassen vil ha penger tilbake og arbeidsmarkedet ikke bryr seg nevneverdig om hverken hvem du er eller regningene du skal betale. Det er en realitet langt fra den alternative og tilrettelagte virkeligheten man lever i som student.
Det er også mye enklere å søke jobb når du studerer og er en del av et miljø som kan hjelpe deg. Du er varm i trøyen fra studiene, vant til å skrive og vant til å løse problemer. Tre gode egenskaper i en jobbsøkerprosess.
Dette blir vanskeligere når høsten kommer og du ser de rundt deg sakte men sikkert går tilbake til sine studier og jobber, mens du kanskje må ha hjelp hjemmefra eller NAV for å klare deg økonomisk.
Veien er kort fra student til arbeidsledig, og motivasjonen for jobbsøking blir ikke noe større som følge av det. For mange vil det løses i august, for andre ikke. Og for de som begynner tidlig er sjansene større for å lykkes. Det er derfor du skal begynne nå.
Oppsummert:
#1 Søk på jobber på finn.no/nav allerede nå
#2 Send åpne søknader til selskap du vil jobbe for før sommeren
#3 Fortell alle du kjenner at du trenger jobb fra august
#4 Vær aktiv mens du er student – oppsøk karrieresenter og dra på karrieredager
#5 Registrer deg hos bemanningsbyråene og få gratis jobbintervjutrening
Bruk våre tips og fortell oss hvordan det går!
Lykke til med jobbsøkingen 🙂
Er du allerede jobbsøker? Les våre 5 tips til hvordan du raskest mulig kommer deg i jobb!
Trackback/Tilbaketråkk