Spørsmål til deg
Jobbintervju – Spørsmål til deg
I denne videoen ser vi på typiske spørsmål du kan få under intervjuet!
Her er en liste over flere spørsmål du kan få på intervju og tips til hvordan du kan svare.
Spørsmål om Utdanning:
- Hvorfor valgte du den studieretningen?
Tips: Stå inne for valget ditt og begrunn hvorfor du valgte som du gjorde. - Hvis du hadde kunnet fått velge på nytt, hva ville du gjort da?
Tips: Begrunn svaret ditt på en måte som gjør at du ikke fremstår som usikker. - Hvilke fag likte du best på skolen?
Tips: Trekk frem sider ved fagene som kan være relevante for jobben. - Hvordan disponerte du tiden som student?
Tips: Fortell om hvordan du strukturerte dagene dine. Unngå å fortelle om skippertakene før eksamen. I så fall burde du ha gode resultater å vise til. - Hvordan føler du studentlivet forberedte deg på arbeidslivet?
Tips: Trekk frem prosjekt, oppgaver, fag eller arbeidsmetoder som kan være relevante for jobben. - Hva er vanligvis din rolle i et gruppearbeid eller prosjekt?
Tips: Hvilken rolle tar du? Tar du gruppeleder-rollen? Er du den som gjør mest av jobbingen? Er du den som setter alt sammen?Støtter du opp om de andre? Utdyp din rolle og hvordan du utfyller den
Spørsmål om Karriere:
- Hva er drømmejobben din?
Tips: Tenk i litt større baner hvor den jobben du er på intervju til kan være et steg på veien.
Om du søker en jobb som rådgiver så ikke si at drømmejobben din er å være fysioterapeut. - Hvor ser du deg selv om 5 år?
Tips: Dette spørsmålet undersøker din evne til å tenke langsiktig og sette deg mål for det du driver med. Det er viktig at du har tenkt lengre fram i tid enn bare ”å få deg jobb”. - Hva ønsker du å lære i denne jobben?
Tips: Tenk over hva du tenker å få ut av jobben, enten det er erfaring, kunnskap eller egenskaper. - Hva eller hvem inspirerer deg?
Tips: Har du noe eller noen du strekker deg etter? - Hva motiverer deg?
Tips: Er du et konkurransemenneske? Motiveres du av gode resultater? Av annerkjennelse? Vi er alle skrudd forskjellig sammen og dette kan du gjerne koble opp mot hva som er viktig i jobben du søker.
Spørsmål om deg
- Hvem er du? / Fortell oss om deg selv
Tips: Her er det viktig at du på forhånd har bestemt deg for hva du skal ha med i svaret, slik at du ikke blir sittende å snakke en halvtime om hvem du er. Ta arbeidsgiveren med fra hvor du er, hvor du studerte og hva du har gjort sålangt i livet og hva du har tilegnet deg av nyttig kunnskap og erfaring for jobben. - Hva er dine 3 største styrker og svakheter?
Tips: Velg ekte svakheter, men ikke velg noe som er avgjørende for jobben.
Fortell om en svakhet, og fortell hva du gjør for å bli bedre. Slik distanserer du deg fra problemet. Velg styrker i forskjellige ”kategorier”, for eksempel kompetanse, erfaring og hvordan du er som person. For eksempel: Positiv innstilling, Flink å undervise og flink med tall. - Hvordan vil læreren din fra ungdomsskolen beskrive deg?
Tips: Om du ikke var den beste eleven da er det forbedringen og refleksjon rundt dette arbeidsgiver er ute etter. - Hva har du fått til i livet som du er mest stolt over?
Tips: velg noe som kan knyttes til en egenskap eller målrettet jobbing. - Hvis du kunne forandre noe ved deg selv, hva ville det vært?
Tips: Her er arbeidsgiver ute etter din selvinnsikt. Vi har alle noe vi ønsker å forandre på. Fortell om en egenskap du ønsker å få eller jobber med. - Hvordan takler du stress?
Tips: Fortell hvordan du reagerer i vanskelige situasjoner, og om det er noe du sliter med så fortell hva du jobber med for å bli bedre på det. - Hvordan reagerer du når du mottar kritikk?
Tips: I arbeidslivet er det viktig å ta tilbakemeldinger, ellers blir du ikke bedre! Konstruktive tilbakemeldinger skal mottas med takk. - Hvem er du i vennegjengen?
Tips: Vi har alle forskjellige roller, og arbeidsgiver vil høre din evne til å se deg selv utenfra. - Hvilke mål har du med livet?
Tips: Dette viser at du har tenkt over de store spørsmålene i livet og er målbevisst i det du gjør. - Hva er suksess for deg?
Tips: Alle har sin egen definisjon på suksess. For noen er det finansiell trygghet og for andre kan det være anerkjennelse. Hva er din? - Hvorfor skal vi velge deg?
Tips: Vær klar på dine styrker og understrek dem. Hva får de om de velger deg? Spill det som gjør deg unik. Får de en hardtarbeidende ansatt som jobber til målene er nådd? En ansatt som raskt setter seg inn i ting og raskt får oversikt.
Spørsmål om jobben:
- Hvorfor søkte du på denne jobben?
Tips: At du trenger jobb er ingen god begrunnelse. Fortell hva med jobben som fikk deg til å ønske deg dit. Hva ønsker du å oppnå - Hva vet du om bedriften vår?
Tips: Dette spørsmålet sier noe om din research før intervjuet. Her er det viktig at du kjenner til bedriften godt. I neste video har vi samlet en del tips til hva du bør undersøke. - Hva vet du om jobben?
Tips: Dette spørsmålet sier noe om din research før intervjuet. Start med stillingsannonsen. Et google-søk kan også peke deg i riktig retning. Får du kontakt med noen som jobber der eller i samme bransje i samme stilling er dette et stort pluss. - Hva tror du blir det vanskeligste for deg i denne jobben?
Tips: Ikke vær for hard med deg selv her. Arbeidsgiver er å ute etter at du har satt deg inn i jobben utlyst og din refleksjon rundt dette. Tenk på egne svakheter eller utfordringer som kan gjøre seg gjeldende, men også fortell om hva du skal gjøre for å overkomme dette. - Hvorfor passer denne jobben for deg?
Tips: Knytt dine egne mål, egenskaper, erfaringer og kompetanse opp mot jobben. - Foretrekker du å jobbe selvstendig eller i team?
Tips: Fortell hva du foretrekker, uten å utelukke den andre. Begge er nødvendigheter i dagens arbeidsliv. - Hva gjør du om du må samarbeide med noen du ikke liker?
Tips: Arbeidsgiver prøver her å sette deg litt fast. Hva gjør du? Et eksempel kan være å fokusere på deres felles interesse om å klare målet dere jobber mot. - Hvilke forventninger har du til lønn?
Tips: Spørsmål om lønn skal vi prøve å unngå så godt som mulig før det ligger et tilbud på bordet. En måte å svare på er: ”Kommer det et rettferdig tilbud er jeg sikker på at vi kan bli enige.” Om du likevel blir stilt videre spørsmål er det viktig at du har gjort deg opp en formening om hva du er ute etter. - Hvorfor sluttet du i din tidligere jobb?
Tips: Ikke snakk negativt om tidligere arbeidsgiver. Fokuser på det positive! At du ønsket nye utfordringer som var mer i tråd med dine mål. - Hvilke arbeidsoppgaver trives du best med?
Tips: Her finnes det ingen gale svar, men legg svaret nært opp jobben du søker. - Hvilke arbeidsoppgaver trives du minst med?
Tips: Svar uten å gjøre deg uaktuell for jobben. - Hva kan du bidra med i arbeidsmiljøet?
Tips: Her finnes det ingen gale svar! Spill på det du er god på. Alle har noe de kan bidra med. - Spørsmål om hull i CV
Tips: Om du har hull i CVen må du være forberedt på å forklare dette i et intervju. Her er det viktig at du er forberedt et svar på dine så du ikke begynner å nøle under intervjuet. Husk at du er kalt inn på intervjuet! Hadde dine hull i CVen vært avgjørende for jobben hadde du ikke blitt kalt inn på intervju.
«Godkjente» hull i CVen:
- Sykdom
- Familiære årsaker
- Hjemme med barn
- Utdanningspermisjon
- Førstegangstjeneste
- Backpacking (da er det viktig å påpeke at du fikk noe ut av det
«Ikke-godkjente» hull i CVen:
- Arbeidsledighet uten grunn
- Fritid
Som oftest er det en god grunn til at vi er har hull i CVen, og det viktigste er at du har en klar en forklaring på dette når spørsmålet dukker opp på intervjuet.